معرفی نرم افزار های مهندسی برق
از رشتههای پرکاربرد و تأثیرگذار که بهطور گسترده در صنایع مختلف، تجارت و دیگر زمینههای اقتصادی بهکار میرود، مهندسی برق است. توانایی طراحی، نصب، عیبیابی و بهینهسازی سیستمهای برقی و الکترونیکی در این رشته اهمیت زیادی دارد و با استفاده از نرمافزارهای پیشرفته، میتوان این کارها را بهخوبی انجام داد.
در این مطلب به بررسی برخی نرمافزارهای مهم در زمینۀ مهندسی برق میپردازیم که به مهندسان برق امکان طراحی و شبیهسازی طرحها، نقشهها و مدارهای الکترونیکی را بادقت و کارایی زیاد میدهند. هرکدام از این نرمافزارها، ویژگیها و کاربردهای خاصی دارند که به مهندسان برق در طراحی و بهرهبرداری از سیستمهای برقی و الکترونیکی کمک میکنند تا بهترین عملکرد را داشته باشند.
قبل از معرفی نرمافزارهای معروف و پرکاربرد در حوزۀ مهندسی برق، سرویس ترجمه تخصصی برق شبکه مترجمین ایران را به شما معرفی مینماییم. با بهرهگیری از این سرویس، میتوانید کتابها، مقالات و سایر متون خود را از هر زبانی به فارسی و از فارسی به دیگر زبانها ترجمه کنید.
1. AutoCAD Electrical
این نرمافزار در طراحی نقشه های سیمکشی ساختمان، طراحی ماشین و… توسط مهندسان برق استفاده میشود و با دقتی که دارد، میتوانید طرحهای خود را در ابعاد کسری ترسیم و ایجاد کنید. AutoCAD سرعت بالا و قابلیت ویرایش آسانی دارد، نمای واقعی را ارائه میدهد و یادگیری آن، در پیشرفت شغلی شما مؤثر است.
2.PLC
PLC یادگیری آسانی دارد، اما باتوجه به اینکه باید بهشیوۀ عملی و فیزیکی آن را بیاموزید، بهتر است به مراکز آموزشی مراجعه کنید و در آنجا این زبان برنامهنویسی و موارد مرتبط به آن همچون نمودار پلکانی، پیکربندی و… را فرابگیرید. PLC در بسیاری از صنایع برای نظارت و کنترل بر فرایندها مورد استفاده قرار میگیرد. تقاضا برای یادگیری این زبان درحال افزایش است و اگر در حوزۀ شبکه فعالیت میکنید، یادگیری آن برای شما مفید خواهد بود. همچنین میتوانید در شرکتهایی نظیر Siemens و ABB فرصتهای شغلی مناسبی بیابید.
SCADA:
این نرمافزار که کاربردش کنترل و جمعآوری دادۀ ناظر است و در نیروگاهها، زیرایستگاهها و… برای نظارت و یافتن مشکلات در تجهیزات استفاده میشود، از مهمترین نرمافزارهای مورد استفادۀ مهندسان برق است. استفاده از سیستم SCADA، هزینههای نیروی کار را کاهش میدهد و عمر تجهیزات با بررسی منظم عملکرد سیستم افزایش خواهد یافت.
AC/DC Drive:
درحال حاضر، صنایع از درایو استفاده و با آن برنامهها را کنترل میکنند. این نرمافزار برای کنترل درایو براساس نیازهای ما استفاده میشود. فعالیت در شرکتهای مبتنی بر صنعت نظیر دیتااستیل و جیندال استیلز، نیازمند مهارت کار کردن با این نرمافزار است.
Proteus و Pspice:
این نرمافزار که بیشتر توسط مهندسان برق استفاده میشود، کاربردش طراحی و شبیهسازی مدارها و بررسی خروجی آنها است. با Proteus میتوانید هر مداری مانند منبع تغذیۀ قابل تنظیم، مدارهای دیجیتال و غیره را طراحی کنید. Pspice نیز نرمافزاری مشابه Proteus است.
OrCAD:
از این نرمافزار برای طراحی مدار الکترونیکی، ارائۀ شبیهسازی و مسیریابی، نقاشی و طراحی برد مدار چاپی استفاده میشود. لازم به ذکر است که بسیاری از طراحیهای آیفون با بهرهگیری از این نرمافزار بوده است.
ETAP:
این نرمافزار که مخفف «برنامۀ تجزیه و تحلیل ترانزیستور و برق» است، برای شبیهسازی، خودکارسازی و عملیات سیستمهای توزیع و تولید صنعت برق استفاده میشود. این نرمافزار با شبیهسازی سیستم، مقادیر برقی مانند جریان، خطاها، کاهش ولتاژ و… را محاسبه و طراحی برقی شما را تأیید یا رد میکند. از دیگر کاربردهای آن، تجزیه و تحیلی سیستمهای خورشیدی است.
PSCAD:
این نرمافزار که مخفف «برنامۀ کامپیوتری طراحی سیستم برق» است و در نیروگاهها، ایستگاهها، FACTS و… کاربرد دارد، برای شبیهسازی و طراحی یک سیستم برقی در ساختمانهای تجاری و صنعتی استفاده میشود.
در این مقاله سعی کردیم مهم ترین نرم افزار های رشته برق را باهم مرور کنیم.