مقاله چیست؟
ماهها برای نوشتن مقالهای درخشان پژوهش کردهاید و حالا که نوبت به نوشتن مقاله رسیده است، در بخش مقدمه گیر کردهاید و نمیدانید چگونه مقدمهای گیرا بنویسید. یا اینکه کلاً نمیدانید مقاله خوب چه ویژگیهایی دارد. همۀ اینها طبیعی است، چرا که نوشتن مقاله نیاز به آموزش دارد. اگر مقاله آکادمیک و ویژگیهایش را بشناسید، میتوانید به راحتی، مقالهای اصولی را ارائه دهید. علاوه بر اینها، اگر مقالهای خوب بنویسید، ترجمه مقاله تان نیز باکیفیتتر خواهد بود.
در این مطلب، هر آنچه باید در مورد مقاله، انواع آن و شیوه نگارش آنها بدانید برایتان خواهیم گفت. با شبکه مترجمین ایران همراه باشید!
مقاله چه ویژگیهایی دارد؟
مقاله آکادمیک ویژگیها و اصول مختص به خودش را دارد. همین ویژگیها هستند که مقاله آکادمیک را از جستار یا دلنوشته و مقاله شخصی متمایز میکنند. از اینها گذشته، برای نگارش مقالهای اصولی و کامل، میبایست ویژگیهای مقاله آکادمیک را بشناسید.
در ادامه، از ویژگیهای مقاله آکادمیک برایتان گفتهایم.
رسمی و بیطرفانه است
مقاله آکادمیک میبایست اطلاعات را به شیوهای بیطرفانه و بدون سوگیری ارائه کنند. مقاله آکادمیک محلی برای ارائه مدارک و شواهد است، نه محلی برای بیان نظرات و دریافتهای شخصی. بنابراین، در مقاله آکادمیک، میباید در پس هر جملهتان، مدرکی وجود داشته باشد.
اما چگونه مقالهای بیطرفانه بنویسیم؟ برای اجتناب از سوگیری، میتوانید از پژوهشهای پیشین در مقالهتان صحبت کنید و همچنین، نتایج مقالهتان را به طور دقیق ارائه کنید. در واقع، میبایست در مورد روششناسی کارتان صحبت کنید و در مورد محدودیتهای پژوهشتان نیز صحبت کنید.
زبان مقاله نیز میبایست رسمی باشد. در واقع، نباید در مقاله دانشگاهی، از اصلاحات غیررسمی استفاده کنید.
زبانی واضح و شفاف دارد
زبان مقاله میبایست شفاف و واضح باشد. به عبارت ساده، نباید گنگ بنویسید. بدین ترتیب، خواننده متوجه منظورتان خواهد شد.
بهتر است از کلماتی مانند «شاید» استفاده نکنید، زیرا این کلمه میتواند حاکی از عدم اعتماد به نفستان باشد.
حاوی واژگان تخصصی است
مقاله آکادمیک بدون زبان تخصصی معنایی ندارد. در نگارش مقاله، میبایست از کلمات تخصصی استفاده کنید. مثلاً، برای نوشتن مقاله روانشناسی، باید از واژههای تخصصی روانشناسی استفاده کنید.
اما چرا باید از واژههای تخصصی استفاده کنیم؟
- واژههای تخصصی، در مقایسه با واژههای غیرتخصصی، مفهوم را بهتر منتقل میکنند.
- خوانندۀ مقاله آکادمیک واژههای تخصصی را میشناسند و از نویسنده انتظار دارد مفاهیم تخصصی را با واژههای تخصصی منتقل کند.
- دیگر پژوهشگران حوزه تخصصیتان در نگارش مقالههایشان از واژگان تخصصی استفاده میکنند.
برای آشنایی با واژههای تخصصی رشتهتان، میتوانید به مقالههای تخصصی مراجعه کنید و به زبانشان توجه کنید. بدین ترتیب، رفته رفته، به واژگان تخصصی حوزهتان مسلط خواهید شد.
متمرکز و ساختارمند است
مقالۀ آکادمیک مجموعهای از ایدههای پیرامون یک موضوع نیست، بلکه میبایست هدف و ساختار مشخصی داشته باشد. مقالۀ آکادمیک را با طرح یک سوال تحقیق (Reaserch Question) یا جمله بیانیه (Thesis Statement) آغاز کنید، سپس، در ادامه، به سراغ شرح مطالب مربوط به آنها بروید.
ساختار منسجم به سازماندهی ایدههایتان نیز کمک خواهد کرد. اما منظور از ساختار مقاله چیست؟ این انسجام باید در کدام قسمت مقاله باشد؟ در واقع، ساختار کلی مقاله، ساختار پاراگرفها و ساختار جملهها میبایست منسجم باشد.
انسجام ساختار کلی
- برای هر مقاله، مقدمه و نتیجهگیری بنویسید.
- متون بلند را به چند قسمت تقسیم کنید و برای هر قسمت، تیتر مشخص بنوسید.
- اطلاعات را به ترتیبی منطقی ارائه دهید.
انسجام ساختار پاراگرافها
- برای بیان ایدهای جدید، پاراگراف دیگری را آغاز کنید.
- در آغاز هر پاراگراف، ایده اصلی را بیان کنید. در واقع، خواننده میبایست متوجه تفاوت میان پاراگراف قبلی و پاراگراف جدید شود.
- هر پاراگراف میبایست مرتبط با موضوع اصلی مقاله باشد.
انسجام ساختار جملات
- برای بیان رابطه میان ایدهها و جملهها، از حروف ربط استفاده کنید.
- قوانین نشانهگذاری را رعایت کنید تا جملاتتان خوانا باشد.
منابع مشخص دارد
هر مقاله آکادمیک باید منابع مشخصی داشته باشد. برای نگارش مقاله آکادمیک، به سراغ منابع معتبر و مناسب بروید. برای مثال، ویکی پدیا منبع معتبری برای نگارش مقاله آکادمیک نیست و نباید به اطلاعاتش اتکا کنید. همچنین، از محتوای وبسایتهای غیرآکادمیک استفاده کنید، بلکه باید به سراغ منابع علمی و آکادمیک بروید.
در مقاله، میبایست منابع مورد استفادهتان را به طور دقیق ذکر کنید. وقتی نقل قول یا جملهای را از مقاله دیگری وارد مقالهتان میکنید، منبع آن را ذکر کنید. در انتهای مقاله نیز، میبایست این منابع را ذکر کنید. یادتان باشد اگر منابعتان را مشخص نکنید و ارجاعدهی را به درستی انجام ندهید، متهم به دزدی ادبی خواهید شد.
ارجاعدهی سبکها و قوانین مختص به خودش را دارد. برای مثال، منابع مقاله APA را میبایست به سبک APA بنویسید. رایجترین سبکهای ارجاعدهی عبارتند از APA، MLA و Chicago.
نکات کلیدی در مورد نگارش مقاله
یک سری نکات کلیذی در مورد نگارش مقاله آکادمیک وجود دارد که دانستن و رعایتشان میتواند تأثیر قابل توجهی بر نتیجه نهایی کارتان داشته باشد. در ادامه، برخی از این نکات را برایتان گفتهایم.
خواننده را مخاطب قرار ندهید
در مقاله آکادمیک، نباید مخاطب را خطاب قرار دهید. در واقع، نباید در آن، از ضمیر دوم شخص استفاده کنید.
ساده بنویسید
در نگارش مقاله آکادمیک، لازم نیست به سراغ اصطلاحات پیچیده و طولانی بروید. سعی کنید ساده بنویسید. برای مثال، به جای افعال عبارتی، از معادل تککلمهایشان استفاده کنید.
از تکرار غیرضروری بپرهیزید
تکرار بخش لاینفک نگارش مقاله آکادمیک است، برای مثال، میبایست خلاصۀ اطلاعات مقاله را در بخش نتیجهگیری بنویسید، اما میبایست از تکرارهای غیرضروری و بیمورد اجتناب کنید. برای مثال، نباید از جملهها و واژگان تکراری استفاده کنید.
احساسات را کنار بگذارید
متن آکادمیک متفاوت از متن ادبی و ژورنالیستی است. متن آکادمیک میبایست متقاعدکننده و عینی باشد. در این مقالهها، نباید به دنبال بیان احساستان در مورد یک موضوع مشخص باشید.
همچنین، از مبالغه بپرهیزید و ایده بدون پشتوانه و شواعد علمی را بیان نکنید.
مقاله چه بخشهایی دارد؟
هر مقاله آکادمیک متشکل از قسمتهای مشخصی است:
چکیده
چکیده مقاله خلاصهای کوتاه از محتوای مقاله، هدف، روششناسی و نتایج آن است. علاوه بر اینها، کلیدواژههای مقالهتان را نیز میبایست دز این قسمت قرار دهید. بدین ترتیب، مشخص میشود مقالهتان دقیقاً پیرامون چه موضوعی است. هر چکیده حاوی 300 تا 500 کلمه است.
برای نگارش و ترجمه چکیده مقاله به انگلیسی نیز میبایست همین نکات را رعایت کنید.
بدنه مقاله
معمولاً، بدنۀ مقاله آکادمیک حاوی بیش از 5000 کلمه است و از قسمتهای زیر تشکیل میشود:
مقدمه
- شرح مختصری از موضوع اصلی مقاله ارائه دهید.
- هر آنچه برای درک مقاله لازم است بگویید.
- واژگان کلیدی را تعریف کنید.
- مقدمه را با جملۀ بیانیه به پایان برسانید.
روششناسی
- روششناسی مقاله میبایست معقول بود.
- جزئیات لازم را در مورد روش کارتان ذکر کنید. در واقع، روش پژوهشتان میبایست قابل ارزیابی باشد.
- مسیری را که برای تحلیل دادهها و رسیدن به این یافتهها طی کردهاید شرح دهید.
نتایج
- دادههای مهم را ارائه دهید. برای بیان آنها، میتوانید از جدولها و شکلها استفاده کنید.
- حتی نتایج منفی و ناخواسته را نیز در مقاله بگنجانید.
بحث
- نتایج را ارزیابی کنید.
- روش پژوهشتان را شرح دهید.
- نتایج مقالهتان را با نتایج مقالههای پیشین مقایسه کنید.
نتیجهگیری
- جمله بیانیه را به زبانی دیگر شرح دهید.
- نکات مهم موجود در بدنۀ مقاله را شرح دهید. به هر نکته یک یا دو جمله اختصاص دهید.
منابع
- همۀ منابعی را که در مسیر نگارش مقاله استفاده کردهاید در این بخش بنویسید.
سخن آخر
مقاله مثل یک کلاژ است. ساخت این کلاژ مستلزم آموزش، تمرین و ممارست است. هر مقاله آکادمیک شامل چکیده، بدنه و نتیجهگیری و منابع است. نگارش هر کدام از این بخشها و به طور کلی، مقالهنویسی قوانین مختص به خودش را دارد که اگر آنها را بشناسید و رعایتشان کنید، مقالهای مقبول را ارائه خواهید دارد.